Kostenbesparend,
 “Nu weer aan het werk”, zegt Wim, terwijl hij handschoenen aantrekt en de gehoorbeschermer opzet. Maar eer het zover is, moet hij nog iets kwijt. “Werken in de vrije natuur is mijn lust en mijn leven. Je bent van niets en niemand afhankelijk en helemaal je eigen baas. Heerlijk!” Dan drukt hij met zijn duim op een zwarte knop op het bedieningspaneel van de zaag. De 37 paardenkrachten sterke stationaire diesel komt stotterend tot leven. Nadat hij een seconde later de gaskraan heeft opengedraaid, maakt de stilte van het bos plaats voor een oorverdovend kabaal.
Wim tovert wat met hendels en de zaag schuift heen en weer over de zaagbank tot ze voor de boom ligt.

Dan gaat het gas er vol op en wordt het blad op spanning gezet. In een hoog tempo graaft het glimmende metaal zich een weg door de immense lariksstam, wolkjes haarfijn zaagmeel achterlatend. Wim geniet met volle teugen. Wim Rechterschot verlangde al naar het boswerk, toen hij nog als touringcarchauffeur door Europa reisde, want voor die periode was hij namelijk houtvester. 5 jaar geleden besloot de vijftiger de knoop door te hakken. Hij investeerde in een mobiele houtzagerij, een ruim tien meter lange trailer met daarop een horizontale bandzaag die achter een vachtwagen kan worden gekoppeld. heel Nederland rekent hij tot zijn werkgebied. Logisch, want mobiele zagerijen zijn er in ons land praktisch niet, terwijl steeds meer boseigenaren er voor kiezen om hun hout ter plekke te laten verzagen. Zodoende worden de transportkosten van zowel de stammen als het gezaagde hout bespaard.

Computergestuurd,

Nadat de lariksstam is verzaagd in kaarsrechte planken, zet Wim de zaag helemaal voor op de aanhanger en trekt vervolgens aan enkele van de vele hendels. De gezaagde stam wordt met behulp van hydraulische klemmetjes van de zaagbank geduwd en komt op de palletvorken van het shoveltje naast de kraan terecht. Dan zet hij de zaag en de gehoorbeschermer af en wijdt uit over de werking van de zaag. ”De machine bestaat uit een frame – de trailer – met over de voile lengte aan weerszijden rails. Over deze rails loopt de zaag, met daaraan vast de motor en de overbrenging.

De bedrading en de hydrauliek lopen met de zaag mee.” Om het één en ander te verduidelijken, klimt hij op de trailer en wijst de verschillende onderdelen van de zaag aan: de glimmende handzaag met scherpe tanden speciaal voor zacht hout, het oliesproeiertje dat ervoor moet zorgen dat de tanden van de zaag ’los’ blijven en de computerbesturing van de zaag. ’’Inderdaad, computerbesturing. De eigenaar wil een deel van deze bomen gezaagd hebben in planken van 22 millimeter. Die dikte stel ik in. Wanneer ik begin met zagen, bepaalt de zaag automatisch waar moet worden gezaagd. Ze begint bovenaan. Dan werkt ze naar beneden. Telkens zet de zaag 24 millimeter lager aan: 22 millimeter plank en twee millimeter zaagsnede.” Wim wijst op het schermpje naast de serie hendels. Boven aan het scherm staat het getal 22. Dat is de afstand tussen twee zaagsnedes. Onderaan staat het getal 17. ”Ik heb nog 17 millimeter hout over”, licht hij toe. ’’Daar kan ik geen plank uit zagen. Het is dus resthout.”

Compleet dienstenpakkert,
Het gezaagde hout moet nog op een nabijgelegen stapel eerder gezaagde planken worden getast. Wim stapt op de shovel en rijdt de machine met de negen meter brede lading er soepel heen. Één voor één laadt hij de planken af. Tussen de planken worden houtjes gelegd om het drogen van het hout te bevorderen. “Mijn trouwe en onmisbare knecht”, zegt Wim naar de shovel wijzend. ’’Samen klaren we elke klus. Hij doet het zware werk en ik het lichte.” Zodra de planken zijn afgeladen, stuurt Wim de shovel in de richting van de stapel stammen die nog moeten worden gezaagd. Behendig pikt hij er één uit. Zodra de stam onder in de vorken van de shovel rust, rijdt hij de lariks naar de mobiele zaag. Rustig wordt de stam op de zaagtafel gelegd. Tien minuten later ligt ze weer in de armen van de shovel.

Steeds meer boseigenaren weten Wim Rechterschot en zijn mobiele zaag te vinden. “Aanvankelijk zat ik vooral in het noorden en oosten van het land, maar nu heb ik zelfs al klussen in Zeeland. Dankzij zagen als deze hoeft er niet meer met hout te worden gesleept. Dat scheelt kosten. Deze mobiele zaag is ideaal wanneer je het hout op dezelfde plek nodig hebt als waar het is gezaagd. Bovendien is het resultaat zeker niet minder dan wanneer je het hout laat zagen door een gewone zagerij. En de prijs is ook gelijk!”

Omdat hij zijn klanten nog meer service wil bieden, heeft hij onlangs een mobiele vierzijdige freesmachine aangeschaft. “Hiermee kan ik gezaagde balken en planken helemaal afwerken. Ik bied nu een compleet dienstenpakket aan, midden in het bos”.